Belmek Yenimahalle’de Çok Yakında Açılıyor
Ankara’da yaşayan hanımlara güzel bir haber vermek istiyorum. Daha doğrusu Ankara Büyükşehir Belediyesinin sizlere hazırladığı yeni bir merkezi tanıtmak istiyorum. BELMEK Yenimahalle olarak Ankara’nın en büyüğü olacak kurs merkezi tamamlanmak üzere. Yapımı son sürat devam eden merkezde 35 derslik yanı sıra toplantı ve sergi salonları, dükkânlar, ofisler ve kursiyerlerimizin ibadetlerini kolaylıkla yapabilecekleri mescitler yer almaktadır.
BELMEK nedir?
Ankara Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (BELMEK), 1994 yılında “Her ev bir atölye olacak” sloganıyla açılmıştır. Ücretsiz eğitim veren bu kurs sadece kadınlara yönelik olup, 31 dalda kadınların bilgi ve becerilerini geliştirerek meslek sahibi yapılması amaçlanmıştır. Böylece boş zamanlarını verimli bir şekilde değerlendiren kadınların üretime katkı sağlayarak hem toplumun sanatsal, kültürel ve estetik bilincini korumaları ve yaygınlaştırmaları hem de aile bütçelerine katkı sağlamaları hedeflenmiştir.
Ankara’nın En Büyük BELMEK Binası Bitmek Üzere
Başkent Ankara’da yaşayan kadınlar için 155 farklı noktada 400 usta eğitimci tarafından eğitim hizmeti veren BELMEK (Ankara Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları) kadınlara yönelik meslek edindirme kursları arasında en büyük binaya sahip olacak olan kurs binası, Yenimahalle’de inşaatı tamamlanmak üzere ve çok yakında kadınların hizmetine açılacaktır.
BELMEK Binası Özellikleri Göz Kamaştırıyor
Bahar aylarında kadın kursiyerlerin hizmetine açılması planlanan 7 katlı muhteşem kurs binasında 35 derslik olacağı bildirildi. İnşaat alanı 6 bin metrekare olan binanın özellikleri arasında ise konferans ve sergi salonu ve açık-kapalı otopark, 4 adet dükkân, 6 adet ofis, bay ve bayan mescit, idari ofisler, iç bahçe, abdesthaneler ve WC’ler bulunmaktadır. Binanın dış cephe kaplaması led aydınlatma sistemleriyle donatılmaktadır, iç mekân ise seramik, duvar ve döşeme kaplamadan oluşmaktadır.
Kimler Yararlanabilir?
Verilen eğitimler genel olarak el sanatları ve bayanların ilgisini çeken branşlar olduğundan BELMEK ücretsiz kurslarından sadece yetişkin bayanlar yararlanabilmektedir. Erkekler için ise BELTEK kursları bulunmaktadır.
Kurs Kaydı İçin Gerekli Belgeler
Kursa kayıt olmak için yanınızda götürmeyi unutmamanız gereken belgeler aşağıdadır.
- 1 adet fotoğraf
- Kimlik Fotokopisi
- İkametgâh adresini gösteren elektrik, su veya telefon faturası
- En son bitirilen okul belgesi
Kadınlara Yönelik 31 Branşta Eğitim İmkanı Sizi Bekliyor
Ankara Yenimahalle’de açılacak olan yeni ve en büyük kurs merkezinde kadınlara yönelik 31 branşta eğitim verilecektir. Kadınların ilgi ve becerilerine yönelik olan bu branşların başlıcaları; takı tasarım, yemek, seramik, ebru sanatı, ev ekonomisi, makine nakışı, deri işletmeciliği, internet, resim, taş bebek, el nakışı, iğne oyası, tezhip, giyim ve ahşap boyamadır.
Makina Nakış
Türk Osmanlı motiflerinin orijinaline uygun olarak makinada işlenmesi öğretilmektedir. Makine kullanımı ve el becerisi gerektiren bir branştır. Öğretilen ana konular; makine tanıtımı, örnek bez hazırlanması, aplik, Çin iğnesi, Türk işi, beyaz iş, Maraş işi ve Antep işidir.
El Nakışı
Yün, keten, naylon ve metal gibi farklı malzemeler ile iğne ve tezgâh kullanılarak uygulanan motiflerdir. Temel konu başlıkları; genel bilgiler, örnek bezi hazırlanması, Türk işi, tel kırma ve Antep işi tekniklerdir.
İğne Oyası
Dantele benzeyen fakat üç boyutlu oluşundan dolayı farklı bir el sanatı olan, küçük iğnelerle düğümleme yapılarak ortaya çıkarılan oyalardır. Yapılan motiflere göre farklı isimlerle adlandırılan iğne oyalarının en bilindikleri arasında mecnun yuvası ve trabzan isimli motiflerdir.
Giyim
Kumaşlar hakkında bilgi sahibi olma, ölçü alma teknikleri, kalıp çıkartma teknikleri, biçki teknikleri, prova çalışmalar ve kumaşa uygulama yapılması konu başlıkları arasındadır.
Ahşap Boyama
Dekoratif bir şekilde özel boyalar ve kimyasal maddeler ile ahşap ve seramiklerin boyanması öğretilmektedir. Uygulanan tekniklere değinecek olursak; dukutaj çalışması, tutkallı kabartma, doku çalışmaları, mumla eskitme, folyo çalışmaları, varak, sedef çalışmaları, tülbent çalışması ve çatlatma tarzı çalışmalarıdır.
Hat-Tezhip
Hat: Dekoratif ve güzel yazı yazma sanatıdır. Temel konular; hat sanatının gelişimi, hat sanatı çeşitleri ve uygulaması.
Tezhip: Altınlamak anlamına gelmektedir.El yazması eserleri altın yaldız ve boya ile süsleme sanatının uygulaması.
Ebru
Kağıt süsleme sanatıdır. Yoğun su üzerine farklı renklerle oluşturulan motiflerin kağıda uygulanmasıdır. Konular; su yoğunluğunda boya miktarı ve ölçülerinin ayarlanması, öd-kitre ayarlanması, renk uyumları ve kontrast bilgisi, ebrunun kağıt üzerine uygulanması, ebru çeşitlerinin tanımlanması ve uygulama uygulama teknikleridir.
Seramik
Kil malzemesi kullanılarak el ile şekillendirilerek yapılmaktadır. Şekillenen kilin fırınlanması ve sırlanması konu başlıkları arasında yer almaktadır.
Taş Bebek
Yöresel tanıtıcı özellikte deniz taşları ve soğuk seramikten yapılan taş bebeklerdir. Akrilik su bazlı boyalar ile boyama yapılır, boncuk ve pul gibi materyaller ile de süslemeleri yapılır.
Takı Tasarımı
Boncuk, taş ve farklı malzemeler kullanılarak takı, aksesuar veya dekoratif ürünlerin yapıldığı el sanatıdır. Öğretilen uygulamalar; tasarım bilgisi ve tekniklerinin tanımı ve uygulanması.
Ev Ekonomisi ve Yemek
İnsanların yaşantılarını daha ekonomik, çağdaş ve düzenli hale getirmek için bilinçlendirilmelerini kapsamaktadır. Temel konular; beslenme, gıdaların uzun ömürlü korunması ve saklanmasıdır.
Soru ve Yorumlar